Heeft jouw huid een minerale olie verslaving?
21 april 2021 
2 min. leestijd

Heeft jouw huid een minerale olie verslaving?

Minerale olieën

De cosmetische industrie is groot fan van minerale oliën. Het is makkelijk lang te bewaren, geur en kleurloos maar ook heel goedkoop. Toch zijn is deze olie minder goed voor je huid dan je denkt of ze jou willen laten geloven.

Er zijn heel veel benamingen voor minerale olie. Kijk maar is goed op de ingrediëntenlijst van je dagelijkse producten.

  • Paraffinum liquidum
  • Liquid paraffin
  • Liquid petrolatum
  • Petrolatum liquid
  • Parafin oil
  • Petroleum oil
  • White mineral oil
  • White oil
  • Vaseline  

Wat doen minerale oliën?

Minerale oliën tasten de natuurlijke beschermende barrière van de huid aan. Het ‘laagje’ die door de oliën op de huid wordt gelegd, zorgt ervoor dat de huid niet goed kan ventileren en afvalstoffen niet kan afdrijven. De huid wordt afgesloten. Bovendien trekken vaseline en paraffine bacteriën aan die blijven plakken op deze vette substantie. Het gebruik van minerale oliën zorgt ervoor dat de talgproductie van de huid sterk vermindert en dit maakt de huid lui.

Nadeel van minerale olie

De beschermende functie van de minerale oliën is zo goed dat de huid bij langdurig gebruik lui wordt. Als de huid een tekort heeft aan een bepaalde stof, gaat er een prikkel naar de hersenen en geeft die een signaal af om het stofje aan te vullen. De minerale olie zorgt ervoor dat vocht niet kan verdampen in de huid waardoor de huid niet droog wordt. Daardoor wordt de productie van vocht en vet minder, met als gevolg dat de huid niet meer in staat is om zelf vocht in de cellen vast te houden waardoor de cel processen achteruitgaan.

De huid voelt nooit droog of ruw aan en wordt dat vaak als fijn ervaren. Maar daardoor kan je huid ‘verslaafd’ raken aan de minerale olie. Zodra je niet het product gebruik met minerale olie erin, komen er direct tekenen van uitdroging, schilfering en voelt trekkerig aan.

Uiteindelijk zal je huid zichzelf daardoor minder goed kunnen beschermen en kom je in een vicieuze cirkel; je huid droogt snel uit als je geen crème op je huid hebt en je blijft dus smeren.

Als je huid deze tekenen vertoont zal het ook echt moeten ‘afkicken’ als je stopt met het gebruik van de producten met de minerale olie.

Van een minerale olie verslaving afkomen?

Het kan wel 4 tot 6 weken duren om van een minerale olie verslaving af te komen. Mensen die jarenlang minerale olie of vaseline gebruikt hebben doen er soms maanden over om de huid te ontgiften en weer in balans te brengen. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes, irritatie of een schrale en droge huid omdat de huid zelf weer de talgproductie op gang moet brengen.

Je ervaart dat de huid er eerst slechter uit gaat zien en het is soms moeilijk te bevatten dat dit noodzakelijk is om een mooie huid te verkrijgen. De verwaarloosde huid moet wennen aan goede verzorging en gestimuleerd worden om zelf weer talg aan te maken.

De doorzetter wordt uiteindelijk beloond met een huid die gezond, schoon en in balans is!

Over de schrijver
Reactie plaatsen