Huidaandoeningen in je gezicht
21 april 2021 
3 min. leestijd

Huidaandoeningen in je gezicht

Veel voorkomende huidaandoeningen in je gezicht

Wil jij je gezicht graag verstoppen?

Veel voorkomende huidaandoeningen zijn jeugdpuistjes (acné), eczeem, couperose, overbeharing en Rosacea. Je bent niet de enige die hier last van kan hebben, echter is het daarom niet minder vervelend. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je hier zelf aan kunt doen met daarnaast hulp van een professional.

Veroorzakers van huidaandoeningen in je gezicht

Huidaandoeningen ontstaan meestal door verschillende oorzaken, echter is deze oorzaak niet altijd makkelijk aan te wijzen. Hieronder vind je een aantal factoren die jouw huidprobleem kunnen veroorzaken.

1. Allergieën.

Jouw gezichtshuid kan intolerant zijn voor bepaalde stoffen in voeding, maar ook voor materialen zoals nikkel in sieraden of wol in kleding. Door de constante blootstelling aan deze allergische stoffen, zal je huid een overreactie laten zien. De enige manier om van je huidklachten af te komen is te achterhalen wat de allergische reactie veroorzaakt.

2. Ontstekingen.

Ontstekingen in je gezicht kunnen ontstaan door een onzuivere huid, stafylokokken of streptokokken. Een bacteriële huidinfectie is een ontsteking van de huid door een bacterie. Meestal ontstaat een bacteriële huidinfectie op een plek waar de huid is beschadigd. Via een wondje of beschadiging komen bacteriën die normaal óp de huid zitten zonder een infectie te geven, naar binnen. Hier kunnen ze een ontsteking veroorzaken.

Een huidinfectie met Stafylokokken of streptokokken bacterie ontstaat meestal door besmetting via een andere persoon. Dit is bij krentenbaard de meest voorkomende wijze van besmetting. De bacterie wordt of van mens tot mens overgedragen of via tijdelijke verblijfplaatsen zoals beddengoed, kleding of stof. Daarbij is directe huidcontact mogelijk maar ook overdracht via druppel (hoesten of niezen) of via de lucht (huidschilfers).

3. Verminderde weerstand.

Onderschat niet de gevolgen van slaaptekort, stress in je dagelijkse leven, gebruik van medicatie en ziekte.  Al deze dingen veroorzaken een verminderde weerstand die een weerslag heeft op jouw huidconditie. Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve of schadelijke invloeden van buitenaf te weren. Je weerstand zorgt ervoor dat ‘indringers’, zoals virussen en bacteriën, je lichaam niet ziek kunnen maken. Een beetje stress is niet erg.

Onder invloed van stress maakt het lichaam cortisol aan, een hormoon zoals adrenaline. Cortisol zorgt ervoor dat energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit, snel beschikbaar komt. Je komt dus in actie en kunt presteren onder druk. Echter moet deze , situatie moet niet te lang duren. Chronisch verhoogde cortisolwaarden verstoren je hormoonbalans, je bloedsuikerspiegel, je cholesterolwaarden en je vetstofwisseling en laat sporen achter in je huid.

Stress maakt de huid vatbaarder voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acne kan verergeren.  Voortdurende blootstelling aan stress en spanning belemmert het natuurlijke proces van celvernieuwing, belangrijke stofjes die zorgen voor hydratatie en de huid vet houden, nemen af. Je merkt dat je huid een stuk doffer en droger wordt.

Stress versnelt ook het verouderingsproces. Aanhoudende stress zorgt voor meer vrij radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. De cel stopt eerder met delen en dus verouderen we. Stress en kopzorgen zorgen ook voor huidziekten zoals eczeem of psoriasis.

4. Voeding.

Een huidaandoening kan ook ontstaan door regelmatig bewerkt voedsel eten,  maar ook het eten van citrusvruchten, varkensvlees en cacao. Suikers kunnen puistjes én rimpels in de hand werken. Het gaat daarbij vooral om zogenaamde snelle suikers. Die zitten in aardappels, witbrood, witte rijst, frisdrank, snoep en taart bijvoorbeeld. Snelle suikers (of koolhydraten) gaan verbindingen aan met bepaalde stoffen in de huid die op hun beurt weer het collageen en elastine beschadigen.

Bij sommige huidaandoeningen, zoals rosacea en eczeem, kan bepaalde voeding de klachten juist verergeren.
Tomaten, avocado, mango, kiwi en kruiden als kaneel en koriander zijn gezonde producten. Echter bevatten deze producten veel histamine of maken histamine vrij in het lichaam. Histamine speelt een rol bij allergische reacties, en zet bijvoorbeeld de bloedvaatjes open.

5. Hormoonwisselingen.

Hormonen hebben een groot effect op je huid. Veranderingen in de hormoonspiegels hebben zijn weerslag . De meest bekende voorbeelden zijn waarschijnlijk de puberteit, de maandelijkse cyclus, maar ook zwangerschap en overgang. Ook voeding heeft effect op onze hormoonhuishouding. Zuivel of chocola doen iets met je bloedsuikerspiegels en dús met het hormoon insuline. En wist je dat vitamine D die we in de huid aanmaken óók een hormoon is?

Slaaptekort en stress hebben een grote impact op weer andere hormonen (cortisol bijvorbeeld, en melatonine). Maar ook kan sommige medicatie hormoonschommelingen veroorzaken.

6. Erfelijkheid.

Sommige huidaandoeningen hebben geen externe oorzaak en zijn erfelijk bepaald.

Wat kan ik zelf doen bij mijn huidaandoeningen?

Je kunt een aantal dingen doen om aan een gezonde huid te werken. Lukt het met onderstaande adviezen niet? Bezoek dan een arts of ga naar de schoonheidsspecialiste.

  • Drink voldoende water, ongeveer 1,5 liter per dag.
  • Eet gezond. Voeding met Omega 3,Omega 6 en vitamine A hebben een positief effect op het bouwen, herstellen en functioneren van de huid.
  • Eet onverzadigde vetten.
  • Slaap genoeg, ongeveer 8 uur per nacht.
  • Leef ontspannen. Stress is een belangrijke rem op de genezing van huidaandoeningen.
  • Reinig je huid met milde huidverzorgingsproducten.
  • Smeer je huid na reiniging in met een verzorgende crème.

Welke hulp kun je bij huidaandoeningen vragen?

Uiteraard is het verstandig om een arts naar je huid te laten kijken. Deze zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar de schoonheidsspecialiste of naar een dermatoloog.  Een schoonheidsspecialiste weet precies welke verzorgingsproducten op jouw huid zijn afgestemd. Met het juiste plan van aanpak kun je jouw huidprobleem weer onder controle krijgen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen